Voordelen van fitness uitgelegd


Fitness is een vorm van krachttraining waarvan steeds meer mensen de voordelen van in gaan zien. Als je fitness oefeningen doet worden je spieren onderworpen aan een veel grotere weerstand dan normaal. Deze weerstand is afkomstig van fitness toestellen, losse gewichten (dumbbells) of gewoon je eigen lichaamsgewicht. Op een systematische manier kun je het hele lichaam spierversterkend trainen. Fitness oefeningen zijn er verder op gericht de conditie, houding, vorm en functie van de spieren en daarbij je gehele lichaam, te verbeteren

Voordelen van fitness op een rijtje:

Je traint je gehele lichaam

In een goed en compleet fitness schema komen alle afzonderlijke spiergroepen van het lichaam aan bod. Het bovenlichaam waar de schouder-, borst-, rug-, buik-, biceps en triceps (armspieren) zich bevinden en het onderlichaam bestaande uit je bilspieren, hamstrings, dijbenen en kuiten worden getraind. Je gehele lichaam profiteert van deze krachttraining, je zult snel meer kracht opbouwen, spiergroei bewerkstelligen en jezelf fitter voelen.

Je spieren, botten en pezen worden sterker

Spierweefsel is één van de weefsels die zich het meest aanpast en sterker en groter wordt als reactie op een zware lichamelijke inspanning als fitness. Wanneer je regelmatig traint, worden je botten en pezen ook steviger. Dit komt onder andere omdat de intermusculaire coördinatie verbetert; de samenwerking tussen de spieren en de vezels in de spieren neemt toe.

Je spieren groeien

Dit heeft meer uitleg nodig: Het menselijk lichaam is voortdurend bezig met ofwel spierweefsel af te breken of juist op te bouwen. Het afbreken van spierweefsel noemt men een ‘katabole toestand’, de opbouw noemt men ook wel een ‘anabole toestand’. Je zou het misschien niet denken, maar een katabole toestand wordt in de eerste plaats veroorzaakt door een zware lichamelijke inspanning als fitness. Spieren groeien dus niet in de sportschool, integendeel, je brengt in feite alleen maar schade toe! Ook tekorten in het voedingspatroon kan een katabole toestand veroorzaken.

Bron: Gymplussschotte.be

Martin Verbaast